פולירדיקולונאוריטיס

a dog paralised with polyradiculoneuritis

מה הייתם עושים אם יום אחד הכלב שלכם היה חולה במחלה מסתורית שמשתקת את כל הגוף, ולרפואה המערבית לא היה טיפול שיכול לעזור?

פולירדיקולונאוריטיס היא דלקת שתוקפת את מערכת העצבים של כלבים צעירים , בד"כ בגילאי 4-6 שנים. כתוצאה מכך, הכלב מראה סימני עייפות כללית ,ותוך מספר ימים חווה שיתוק מלא. בדרך כלל הכלב לא יוכל לעמוד, להרים את הראש או להזיז את הרגליים. לרפואה המערבית אין טיפול ספציפי שיכול לטפל במחלה. אורך המחלה הוא בין מספר שבועות למספר חודשים. בחודשים אלו יש לסעוד את הכלב ולתת לו טיפול תומך. מנסיוני, ניתן לטפל במחלה בשילוב של דיקור סיני והידרותרפיה. בשנה האחרונה, אני מרגישה שיש עליה במספר המקרים, ולכן החלטתי לקבץ במאמר אחד את כל החומר שאספתי מספרים ומאמרים ברשת על המחלה ודרכי הטיפול בה.

פגיעה במערכת העצבים

מערכת העצבים ההיקפית אחראית על הפעלת השרירים, על העברת מידע תחושתי ועל עצבוב אברי הגוף. המערכת מורכבת ,בין השאר, מעצבים מוטוריים, המעצבבים את השרירים, ומעצבים סנסוריים האחראים על העברת מידע תחושתי . בעקבות המחלה, מערכת החיסון בגוף הכלב תוקפת את העצבים במערכת העצבים ההיקפית. בד"כ העצבים המוטוריים הם אלו שנפגעים ,מה שגורם לחוסר יכולת של הכלב להזיז את גפיו .לעיתים נצפית פגיעה גם בעצבים הסנסוריים.

סיבות

ברוב הכלבים לא ידועה הסיבה להתפרצות פולירדיקולונאוריטיס. כאשר הסיבה למחלה אינה ידועה המחלה נקראת:  Acute idiopathic polyradiculoneuritis . באמריקה הצפונית ובאירופה כלבים פיתחו את המחלה 7-10 ימים אחרי שנשכו רקון ולכן היא גם נקראת Coonhound paralysis .בכלבים אלו המחלה נוצרה כתגובה לרוק של הרקון. אם כלבכם חולה במחלה, תוכלו להתעודד מצפייה ביוטיוב במספר לא מבוטל של סרטוני שיקום מרחבי העולם, כשתקלידו : coonhound paralysis in dogs.  לעיתים נדירות המחלה יכולה להופיע לאחר חיסון כלשהו, זיהום במערכת העיכול או זיהום בדרכי הנשימה העליונות. בנוסף, מחקר בביה"ח וטרינרי במלבורן מצא קשר בין צריכת עוף נא להתפתחות המחלה.  

סימנים

הסימנים לפולירדיקולונאוריטיס בכלבים בד"כ מופיעים בפתאומיות:

  •  הסימן הראשון הוא חולשה שמופיעה בד"כ ברגליים האחוריות. הכלב לא מצליח לעשות פעולות יומיומיות פשוטות כמו קפיצה לספה או עליה במדרגות.
  • הכלב מתחיל ללכת בצורה מכופפת עם צעדים קטנים ומתעייף במהירות מכל פעילות. בדרך כלל הסימנים מתקדמים במהירות ,ותוך יום או יומיים החולשה מתפשטת גם לרגליים הקדמיות.
  • שיתוק של ארבעת הגפיים יכול להופיע תוך 2-5 ימים מהתפרצות הסימנים. הכלב לא יוכל לעמוד, להרים את הראש או להזיז את רגליו. רוב הכלבים יכולים להזיז את הזנב למרות השיתוק.
  • בדרך כלל הטונוס בשרירי הגפיים יהיה נמוך ועם הזמן השרירים יכולים להתכווץ והשריר יאבד מנפחו.
  • לעיתים נדירות עצבי הראש נפגעים מהמחלה, ואז הכלב יתקשה למצמץ.
  • במקרים חמורים שרירי הסרעפת עלולים להיפגע. כלבים אלו לא יוכלו לנשום בעצמם ויש לחברם למכונת הנשמה.
  • בכלבים ששרירי החזה שלהם נפגעו, נראה נשימה מאומצת.
  • הנביחה של הכלב נעלמת או משתנה.
  • כלבים במצב זה עלולים להרגיש כאב, אך מתקשים להביע זאת בגלל השיתוק. כאשר העצבים הסנסוריים נפגעים גם הם, הכלב ירגיש כאב ויהיה רגיש מאוד למגע.
  • סיבוכים אפשריים שעלולים להופיע בעקבות המחלה הם שיתוק נשימתי, פצעי לחץ, דלקת ריאות וזיהום שלפוחית השתן. הצפי פחות אופטימי לכלבים שמתקשים לנשום או כאלו שמפתחים דלקת ריאות.

קשה לקבל אבחנה של 100% למחלה משום שאין בדיקה מובהקת שנותנת תשובה חד משמעית להימצאות המחלה. בדרך כלל האבחנה הווטרינרית תיעשה ע"י שלילה של מחלות אחרות שסימניהן דומים.

כיצד נטפל בפולירדיקולונאוריטיס בכלבים?

קודם כל, טפלו בעצמכם. למה הכוונה? התפרצות המחלה אצל כלב צעיר ובריא היא אירוע מפחיד ומטלטל, הן לבעלים והן לכלב. המעבר מטיפול בכלב צעיר ובריא לטיפול בכלב סיעודי, שאינו מסוגל אפילו לעשות את צרכיו בעצמו ,הוא קיצוני וקשה להתמודדות. עצם העובדה שלרפואה המערבית אין תרופה או טיפול ספציפי למחלה, מלחיצה וגורמת לתחושת חוסר אונים. חשוב להבין, שברגע שתאמינו שהשיקום אפשרי, הכלב שלכם ירגיש זאת. החדשות המעודדות הן שרוב הכלבים מתאוששים מהמחלה. התאוששות מלאה לוקחת בין כמה שבועות לכמה חודשים.

מה תוכלו לעשות כדי לטפל בכלבכם בצורה מיטבית?

  1. דיקור סיני- מטרת הדיקור לאזן את הגוף ולהרגיע את הנפש. הדיקור מזרים דם לגפיים ולשרירי הגפיים, מחזק את מערכת החיסון ומזרז את תהליך השיקום של קצות העצבים. בלינק הבא צירפתי סרטון המראה את תהליך הטיפול שלי בבלונדי, כלבת טרייר בת 5 שלקתה במחלה: https://fb.watch/v/1xjqDwed3/ לקריאה נוספת על דיקור סיני בכלבים היכנסו: animalspirit.co.il/acupuncture
  2.  פיזיותרפיה-מומלץ לבצע בבית תרגילים בכדי לשפר את זרימת הדם לכל הגוף ובעיקר כדי לשפר את טונוס השרירים ולמנוע התדלדלות שלהם.
  3.  לאחר מספר טיפולי דיקור , כאשר נראה שיפור בתנועתיות של הכלב, מומלץ לשלב טיפולי הידרותרפיה. אלו יתמכו בשרירים ויחזירו אותם לפעולה בצורה הדרגתית.
  4.  הכינו לכלב מיטה נוחה, רפדו אותה בפדים מיוחדים סופגי שתן, ודאגו שהמצע עליו הכלב שוכב יהיה יבש ונקי.
  5.  בכל כמה שעות החליפו את תנוחת הכלב בכדי למנוע היווצרות פצעי לחץ או דלקת ריאות. הגביהו מעט את ראשו של הכלב כדי למנוע שאיפת אוכל או הפרשות העולות מהקיבה .
  6.  לפחות בתחילת המחלה, הכלב אינו מסוגל לעשות צרכים לבדו ויש לסייע לו לעשות צרכים.  בלינק הבא תוכלו לראות כיצד ניתן לשתן כלב בעמידה או בשכיבה:  https://www.youtube.com/watch?v=zyQBxnagyBY                                        
  7.   בימים הראשונים של המחלה בקשו מהווטרינר שיבצע חוקן. עם הזמן, כשתנועתיות הכלב משתפרת ושריריו יתחזקו הוא יצליח לעשות צרכים בעצמו.
  8. אם הכלב לא מסוגל למצמץ, בקשו מהווטרינר טיפות עיניים בכדי לשמור על לחות העין.
  9. חשוב לסייע לכלב לאכול ולשתות. אם כלבכם מתקשה להחזיק את הצוואר בצורה עצמאית ,הושיבו אותו והחזיקו את ראשו בצורה שתקל עליו לאכול ולשתות.
  10.  כשמצבו של הכלב מתחיל להשתפר, יש לעודד כמה שיותר תנועה עצמאית שלו ,בכדי לחזק את השרירים ולזרז את תהליך ההחלמה.

  יש לכם שאלות נוספות? מוזמנים לפנות אלי ב058-416621

שתפו:

בפייסבוק
בטוויטר
בלינקדין
בפינטרסט

הגיבו: