5 דרכים לשיפור בעיית האגן והצליעה של כלבך

רועה גרמני מבוגר

אם כלבך מתקשה בקימה מהרצפה, מסרב לבצע פעולות שביצע פעם בקלות כמו לקפוץ או לרוץ, מתקשה בעליה ובירידה במדרגות ,צולע ברגליים האחוריות,  רץ ריצת "ארנבת" כשהוא מרים את שתי הרגליים האחוריות יחדיו , אם נראה שאיבד בזמן האחרון מסת שריר בשרירי הירך,  וישנה ירידה בטווח התנועה של רגליו האחוריות יתכן שהוא סובל מאגן מנוון –היפדיספלזיה. כשנסתכל על היציבה של כלב עם היפדיספלזיה נראה שהאגן שלו נראה מעט "צנוח"  או נמוך יותר מגובה הכתפיים בצד אחד או בשני צדדיו, והוא מניח את רגליו האחוריות קרוב האחת לשניה בצורה שנראית לא טבעית.

קבוצות הסיכון

היפדיספלזיה היא מחלת אגן תורשתית, נפוצה מאוד בכלבים מגזע גדול כמו לברדור, גולדן רטריבר, רועה גרמני, דני ענק ופוגעת גם בכלבים מעורבים בגילאים שונים. מחלה זו מושפעת גם ממצב גופני, טראומות שפגעו במפרק כגון תאונת דרכים, תזונה ופעילות גופנית . כלבים עם עודף משקל נמצאים בקבוצת הסיכון ללקות במחלה ובדלקת מפרקים בשל העומס המופעל על המפרקים והירידה היחסית והרצופה בפעילות. מפרק ירך בריא הינו מפרק כדורי חזק ויציב בעיקר הודות להתאמה בין ראש עצם הירך למכתש שבאגן ,וכן בזכות היותו מוקף בשרירים גדולים ורצועות חזקות. מפרק בריא נע בתנועה סיבובית חלקה וללא כאבים. היפדיספלזיה נוצרת בעקבות התפתחות לא תקינה של מפרק הירך, וחוסר התאמה בין שתי העצמות. בנוסף ישנו חוסר איזון בתמיכת השרירים והרצועות סביב המפרק ותנועתו לא יציבה. בשל חוסר ההתאמה המפרקית העצמות מגדלות זיזי עצם שפוגעים בתנועה החלקה ,יוצרים חיכוך וכאב רב בתנועה, גורמים לצליעה ולהתפתחות של דלקת.

כיצד ניתן לאבחן ולטפל בהיפדיספלזיה בכלבים?

היפדיספלזיה מאובחנת אצל וטרינר ע"י בדיקת טווח התנועה של המפרקים וצילומי המפרקים בהרדמה מלאה. למרות שמחלה זו בלתי הפיכה, עלינו לשאוף להאט ולמנוע את התקדמות השינויים הניווניים במפרק, להפחית את כאבי הכלב, לשפר את יכולת התנועה שלו וכך לשפר את איכות חייו. בתור התחלה יתן הווטרינר תרופות נוגדות דלקת ומשככי כאבים, את אלו כדאי להגביל בזמן מחשש לפגיעה באיברים פנימיים. במצבים חמורים מאוד יתכן שימליץ על ניתוח אורטופדי. מעבר לשיקול הכלכלי, כדאי לשקול את הניתוח מאחר ולא תמיד ההחלמה היא מושלמת, בנוסף אם כלבכם מבוגר ההרדמה יכולה לסכן אותו. אז איך בכל זאת תוכלו לשפר את מצבו של הכלב שלכם?

5 דרכים לשיפור ההיפדיספלזיה והצליעה של כלבכם:

1. תזונה נכונה בדגש על שמירה על משקל תקין

בשנים האחרונות יש בארץ סוגי מזון רבים ומגוונים, דיאטתיים, רפואיים, ובחלקם גם תוספים לחיזוק הפרקים והעצמות. כדאי לשקול את הכלב ולהתאים לו יחד עם הווטרינר מזון התואם את גילו, משקלו ורמת פעילותו. זכרו, ככל שמשקל הכלב גדל, נוצר מעגל קסמים: משקל הכלב עולה-העומס על המפרקים גדל- נוצרת דלקת וכאב-הכלב פחות פעיל-משקל הכלב עולה עוד וחוזר חלילה.

2. מציאת נקודת האיזון :פעילות מתונה העולה בהדרגה

הסעיף הזה הוא טיפה מורכב. מחד אנו רוצים שהכלב יניע את גופו: תנועה מייצרת סירקולציה טובה יותר של הדם בגוף, מסייעת לשמירה על משקל גוף תקין, מאטה תהליכים ניווניים ושומרת על טווח התנועה של המפרק. מאידך כאשר הכלב סובל מכאבים יש להגביל את הפעילות כדי לא להחריף את הכאב. לכן כאשר נראה שמשככי הכאבים שניתנו ע"י הווטרינר מפחיתים את הכאב יש להתחיל בפעילות מתונה כמו הליכה לאורך מסלול קבוע מס' דקות קבוע ביום. מס' הדקות תלוי בכלב ובהרגליו לפני כן .יש לנסות פעם בשבוע להעלות במתינות את זמן ההליכה וכמובן להיות עירניים וקשובים לתגובות הכלב ולא להגזים.  בנוסף אם הכלב עולה על הספה או על המיטה בבית יש לדאוג לסדר לו מדרגת ביניים לעליה וירידה מתונות ובטוחות.

3. תוספי תזונה של כונדרטין וגלוקזמין

אלו הם 2 חומרים, ממקור טבעי, המסייעים בשמירת בריאותו של המפרק;  הם מזינים את סחוסי המפרקים יוצרים סיכוך שומרים על בריאותו וגמישותו של הסחוס, ועוזרים להתחדשותו. כפי שציינתי גם בסעיף 1 חברות  מזון מובילות החלו להכניס את הרכיבים הללו למזונותיהם. חשוב לציין כי פעמים רבות, בייחוד כשמדובר בכלבים מתבגרים או מזדקנים, כמות זו לא מספיקה ולכן מומלצת תוספת של הרכיבים הללו בתוספי תזונה.

4. תוספת כורכום יומית למזון הכלב

מחקרים הראו שהכורכום הוא אחד החומרים הטבעיים החזקים, בטיפול בדלקות ומניעת התפתחות דלקת בגוף. כלבים רבים סובלים מדלקות מפרקים והיפדיספלזיה. יכולת הכורכום לטפל בדלקות משפיעה באופן ישיר על הכאב, מפחיתה משמעותית את הסבל של הכלב ומשפרת את יכולת התנועה של כלבים צעירים ומבוגרים. כדאי ללכת לחנות טבע ולבקש שיטחנו שורש טרי של כורכום מול עיניכם. המינון המומלץ הוא 1/4 כפית ליום לכל 5 ק"ג ממשקל הכלב. כדאי להקפיד שהכלב ישתה הרבה מים כדי שלא יפתח עצירות. יש לזכור שכורכום אסור לכלבות בהריון,בנוסף אם כלבכם מקבל תרופות, או סובל מבעיה בריאותית נוספת יש להתייעץ עם מטפל מוסמך ברפואה סינית לבעלי חיים לפני הוספת כורכום לתפריט היומי.

5. דיקור סיני

דיקור יכול לעזור בצורה משמעותית להיפדיספלזיה, לשפר את איכות החיים ויכולת התנועה של הכלב. הסינים מגדירים את ההיפדיספלזיה כמצב של חוסר איזון וחסימה בזרימת האנרגיה באזור המפרק. בעזרת הדיקור נשחרר חסימה זו ונניע תהליכי ריפוי בגוף. הדיקור מניע מספר תהליכים בגוף שמזינים זה את זה: הדיקור משחרר משככי כאבים טבעיים בגוף הכלב, כשלכלב פחות כואב שריריו רפויים יותר, מצב רוחו טוב יותר  וגופו יכול להתרכז בריפוי. יכולת התנועה שלו גדלה, וככל שהוא מניע יותר את המפרק הוא משפר את טווח התנועה שלו . הדיקור גם משחרר חומרים מרחיבי כלי דם באזור הפגוע ,וכך יותר חמצן וחומרי מזון מגיעים לאזור שהיה חסום ומזרזים את ההחלמה. בנוסף אם לחיה ניתן תוסף מזון כמו כונדרטין וגלוקזמין הוא יספג בצורה יעילה יותר באזור הפגוע לאחר הדיקור. לשמחתנו, ניתן לטפל בדיקור סיני ברוב הכלבים ,ולהעניק להם איכות חיים טובה . בניגוד לתרופות , לדיקור הסיני אין תופעות לוואי והוא אינו פוגע באיברים פנימיים. לחצו כאן לקריאה נוספת אודות תהליך הטיפול בדיקור.

שתפו:

בפייסבוק
בטוויטר
בלינקדין
בפינטרסט

הגיבו: